SCHIȚA PROGRAMULUI
SCHIȚA PROGRAMULUI
CATEGORIA 3: ȚESUTUL POVEȘTILOR
CATEGORIA 4: PREZENTARE
CATEGORIA 5: EVALUARE
SCHIȚA PROGRAMULUI
Partenerii au elaborat programele de studiu Weaving Webs of Stories în urma atelierului de lucru pentru tutori organizat în cadrul reuniunii de lansare a proiectului de la Madrid. Au avut loc alte întâlniri de zoom pentru a finaliza curriculum-ul înainte de livrarea în țările respective ale partenerilor.
Activitățile prezentate mai jos au fost toate pilotate cu succes de către partenerii din consorțiu.
Acestea se concentrează pe metodologii și tehnici testate și verificate pentru a-i ajuta pe tineri să își dezvolte încrederea și aspirațiile, să își îmbunătățească alfabetizarea și vocabularul, să își descopere apetitul pentru lectură și să devină creativi.
CURRICULUM
Un curriculum (pl. Curricula/curriculums) este definit în linii mari ca fiind toate experiențele de învățare prin care trec elevii în procesul educațional.
Un curriculum este important, deoarece:
Oferă o structură clară a ceea ce se predă
Stabilește așteptări clare cu privire la ceea ce ar trebui realizat până la sfârșitul cursului/programului, atât pentru profesori, cât și pentru elevi.
PROGRAMELE NOASTRE INCLUD:
- o justificare - de ce trebuie să urmeze elevii acel curs/program
- o listă a obiectivelor generale
- o listă a competențelor/abilităților care trebuie dezvoltate + exemple de activități
- valorile care stau la baza cursului/programului
- temele + numărul de ore alocat pentru fiecare temă
- tehnicile de evaluare (vom folosi evaluarea formativă, inclusiv: teste, jocuri, prezentări etc.)
Bibliografie/lectură suplimentară
Deși toate programele se bazează pe elemente comune, ele sunt flexibile, în special în ceea ce privește modul în care profesorii sau tutorii organizează diferitele elemente pentru a răspunde nevoilor grupului lor.
DETALII DESPRE PROGRAM
Tipurile de activități prezentate mai jos au fost pilotate de consorțiu în șapte țări și au fost evaluate pe larg. Acestea au fost organizate în cinci categorii, în funcție de scopul lor:
Categoria 1: Formarea de grupuri, consolidarea echipei și spargerea gheții
Categoria 2: Călătorie de lectură
Categoria 3: Țesutul poveștilor
Categoria 4: Prezentare
Categoria 5: Evaluare.
CATEGORIA 1: FORMAREA DE GRUPURI, CONSOLIDAREA ECHIPEI ȘI SPARGEREA GHEȚII
CATEGORIA 1: FORMAREA DE GRUPURI, CONSOLIDAREA ECHIPEI ȘI SPARGEREA GHEȚII NAVIGARE
CATEGORIA 1: FORMAREA GRUPULUI ȘI CONSOLIDAREA ECHIPEI
"Atenția este o resursă foarte limitată - așa că trebuie să o "răpim" și să o tratăm cu sensibilitatea pe care o merită." (Chema Lazoro, câștigător al premiului pentru cel mai bun profesor din Spania, 2013)
SCOP:
Să vă ajute să elaborați un set de activități care să:
să construiască un colectiv din grupul de persoane care participă la sesiuni.
să stabilească o anticipare a ceva magic, distractiv și îmbucurător
să le permită copiilor să facă conexiuni, de corectitudine și acceptare
să sprijine luarea deciziilor colective
să le ofere copiilor, încă de la începutul programului, "satisfacția sentimentului de entuziasm pe care îl avem din punct de vedere psihologic atunci când terminăm ceva" (scriitoarea americană Joyce Carol Oates).
CATEGORIA 1: ICEBREAKERS
Un icebreaker este o activitate scurtă, dinamică, distractivă și care atrage atenția. Nu va necesita multă organizare - dar este o parte importantă a programului.
Profesorii folosesc în general două tipuri de icebreakers:
La începutul cursului și apoi, la nevoie, pentru a-i ajuta pe copii să facă cunoștință cu tutorele și între ei.
Ca o modalitate de a exersa conținutul din sesiunea anterioară și de a introduce următorul subiect din curs.
CATEGORIA1: DE CE FOLOSIM ICEBREAKERS
Pentru a-i ajuta pe copii să se cunoască între ei și cu tutorele
Pentru a-i energiza și motiva pe copii, implicându-i rapid în sesiune - fizic, mental și emoțional - pregătindu-i pentru activitatea de grup care va urma.
Pentru a reduce stresul, pentru a crea relații bune și o atmosferă în care copiii se simt confortabil să împărtășească și să participe pe deplin.
Pentru a promova un sentiment împărtășit al scopului, al apartenenței și al deschiderii la idei noi.
Pentru a aborda diversele stiluri de învățare ale participanților prin oferirea unei serii de oportunități de învățare - jocuri, cântece, videoclipuri, desen, dans și așa mai departe.
SUGESTII ȘI SFATURI
Să aveți un obiectiv clar pentru ceea ce doriți să realizați
Faceți-l simplu de înțeles și de realizat
Fiți atenți la emoțiile extreme sau la tonurile excesiv de competitive, care pot necesita gestionare
Mențineți grupul concentrat asupra obiectivelor declarate
Nu insistați ca elevii să dezvăluie prea multe informații personale - încurajați-i să improvizeze dacă nu se simt confortabil
Evaluați - întrebați-i pe copii care a fost importanța activității pentru ei și împărtășiți-le și raționamentul dumneavoastră pentru această activitate.
CATEGORIA 2 CĂLĂTORIE PRIN LECTURĂ
CATEGORIA 2 CĂLĂTORIE PRIN LECTURĂ NAVIGARE
CATEGORIA 2 CĂLĂTORIE PRIN LECTURĂ
Această activitate se află în centrul programului, concentrându-se pe poveștile pe care le veți selecta pentru grupul dumneavoastră, care vor fi distractive - și aliniate la obiectivele noastre generale de îmbunătățire a literației, de combatere a stereotipurilor și de promovare a incluziunii și a egalității.
SCOPUL:
● Prezentarea unor activități de lectură care vor consolida capacitatea copiilor de a empatiza cu ceilalți, de a contesta presupunerile și de a submina stereotipurile.
● Să-i determine pe copii să învețe despre ei înșiși, despre ceilalți și despre lume în general, construind punți care să ducă la o mai bună înțelegere. Înainte de a finaliza activitățile de lectură din programul dumneavoastră, consultați resursele importante prezentate mai jos:
CATEGORIA 2: CĂLĂTORIA CITITORULUI
Câteva principii-cheie care stau la baza implicării copiilor în procesul de lectură:
Lucrați în colaborare cu părinții, astfel încât aceștia să își poată sprijini copiii pe parcursul programului. Îndrumați prin puterea exemplului - fiți un profesor care promovează cititul și încurajați părinții să devină și ei părinți cititori
Dacă cititul prezintă dificultăți, încercați activități diferite, distractive, care vă vor ajuta și la lectură.
Explorați împreună povestea și ghidați-i pe copii spre dezvoltarea propriei lor foi de parcurs.
Pe cât posibil, încercați să integrați momente de empatie și de exprimare pozitivă în activitățile desfășurate
CATEGORIA 3: ȚESUTUL POVEȘTILOR
CATEGORIA 3: ȚESUTUL POVEȘTILOR NAVIGARE
CITAŢIE
CATEGORIA 3: ȚESUTUL POVEȘTILOR
Crearea de povești este una dintre cele mai bune modalități prin care copiii se dezvoltă, își extind cunoștințele și învață să gândească și să analizeze - precum și
să-și dezvolte empatia, înțelegerea și toleranța.
Scopul:
Să încurajeze gândirea creativă, descătușând "valoarea eliberatoare a cuvântului" (Gianni Rodari, autor italian de cărți pentru copii).
Să-i ajute pe copii să își folosească imaginația pentru a-și face propriile creații minunate.
CITAŢIE
"În școlile noastre se râde prea puțin... Ideea că educația unei minți trebuie să fie o afacere sumbră este unul dintre cele mai greu de depășit."
LECȚIILE LUI RODARI
Rodari este unul dintre cei mai influenți autori italieni pentru copii din secolul XX. Importanta sa lucrare "Gramatica fanteziei" este o comoară de idei, jocuri, povești, gânduri aleatorii și prostii serioase - toate în contextul imaginației, al basmelor, al poveștilor populare, al dezvoltării cognitive și al educației cu compasiune.
Puncte cheie: "Fantezie și imaginație":
În mod tradițional, școlile au pus mai multă valoare pe memorie și atenție decât pe imaginație.
"Este necesar ca imaginația să aibă un loc în educație; pentru toți cei care au încredere în creativitatea copiilor și pentru toți cei care cunosc valoarea eliberatoare a cuvântului" "În școlile noastre există prea puțin râs... Ideea că educația unei minți trebuie să fie o afacere sumbră este printre cele mai greu de depășit."
MOD CREATIV DE A GÂNDI
Urmând această linie de gândire, crearea de povești este una dintre cele mai bune modalități de a crește, de a extinde cunoștințele, de a învăța să gândești și să analizezi, precum și de a dezvolta empatie, înțelegere și toleranță.
CATEGORIA 4: PREZENTARE
CATEGORIA 4: PREZENTARE
Scop
Să-i pregătească pe copii pentru a-și împărtăși poveștile cu încredere și profesionalism
Să-i ajute pe copii să își dezvolte o voce puternică și audibilă, cu pregătire în prezentarea cuvintelor cu claritate, semnificație și emoție, inclusiv prin respirație, prin deschiderea gâtului și prin proiecție.
CATEGORIA 5: EVALUARE
CATEGORIA 5: EVALUARE
O activitate esențială - după fiecare sesiune, precum și la finalul cursului!
Scopul:
Pentru a măsura/capta progresul pe care copiii îl fac față de obiectivele stabilite, precum și pentru a verifica dacă experiența atelierului (din fiecare sesiune în parte sau în general) este una pozitivă.
Pentru a prezenta metodele de evaluare: La finalul fiecărei sesiuni, prin întrebări simple/discuții sau instrumente tehnice precum Kahoot, completare de cuvinte în text, chestionare.
La jumătatea și la sfârșitul programului
CHESTIONAR DE EVALUARE
Prin urmare, în dezvoltarea acestui program, am verificat în mod constant ce a mers bine și ce trebuie îmbunătățit. Atunci când utilizați acest curs, va trebui să faceți același lucru - nu doar la sfârșitul programului, ci și pe parcurs.