top of page
Image by Brigitte Tohm

BACKGROUND

Background copy: List

INTRODUCERE

Proiectul ERASMUS+ Weaving Webs of Stories își propune:
Îmbunătățirea competențelor de literație și, în același timp;
Să le permită participanților să devină promotori ai incluziunii și egalității Prin urmare, proiectul se concentrează nu doar pe literație, ci și pe citirea de cărți și povești care combat stereotipurile și pe dezvoltarea abilităților de scriere creativă care promovează incluziunea și egalitatea.

Background copy: Text
Background copy: Music Player

PROGRAMUL DE FORMARE POATE FI FOLOSIT:

Ca un ghid pentru profesori și tutori - pentru a ajuta la dezvoltarea și derularea unor programe de literație și de incluziune de înaltă calitate, respectând principiile și metodele de învățare non-formală testate și verificate.
Pentru a ajuta școlile, ONG-urile și tutorii să dezvolte o abordare strategică, astfel încât acest tip de intervenție să fie integrat în politicile și practicile școlare, eficient și de calitate asigurată.
Ca punct de referință pentru cei care au urmat deja cursul de formare sau sunt familiarizați cu tehnicile de incluziune și de promovare a egalității, pentru a-și reîmprospăta cunoștințele și înțelegerea în funcție de necesități.

Background copy: Text

UN BUN ÎNDRUMĂTOR DE ACTIVITATE.

Background copy: Files
Background copy: Music Player

ÎNAINTE DE A ÎNCEPE

Înainte de a începe să vă conturați planul sesiunii săptămânale, vă sfătuim să citiți documentul Sfaturi generale pentru profesori și animatori, despre activitățile de atelier de lectură și de depănare de povești pentru copii.
Sfaturile enumerate în pliant nu se referă la lectură sau la crearea de povești, care sunt discutate în detaliu mai jos.

Background copy: Text

SFATURI GENERALE ÎNAINTE DE A ÎNCEPE.

Background copy: Files
Background copy: Music Player

- NU EXISTĂ -

Background copy: Text

CITAŢIE

"... învățarea non-formală este o activitate de învățare în afara lecțiilor obișnuite la care tinerii iau parte în mod voluntar. Este, în consecință, un termen incluziv, care cuprinde multe activități cu multe denumiri și forme. Scopul său este de a îmbunătăți motivația tinerilor, stima de sine și de a-i ajuta să devină să devină învățăcei mai eficienți. Mai presus de toate are ca scop creșterea performanțelor."
Prof. John McBeath

Background copy: Text

ÎNVĂȚAREA NON-FORMALĂ

Învățarea non-formală, cunoscută și sub numele de Învățare în afara orelor de curs (Out of School Hours Learning -OSHL) în Marea Britanie, este o intervenție strategică și, prin urmare, aderă la un set de măsuri de bune practici pentru a asigura succesul programului.
Această secțiune și documentele de sprijin sunt extrase din kitul de formare al proiectului COMENIUS No Child Left Behind, creat de partenerii britanici și români în 2009.

Background copy: Text

ÎNVĂȚARE NON-FORMALĂ

Background copy: Files
Background copy: Music Player

ÎNVĂȚAREA NON-FORMALĂ: PRINCIPII, METODOLOGIE ȘI TEHNICI

Învățarea non-formală reprezintă activități în afara lecțiilor normale, la care tinerii participă în mod voluntar. Scopul este de a îmbunătăți rezultatele în mod direct sau indirect.
Aceste activități pot avea loc înainte de orele de curs, în timpul pauzelor și al prânzului, după orele de curs, seara, la sfârșit de săptămână și în timpul vacanțelor școlare, sau în cadrul unor sesiuni de opțiuni/activități în timpul unei zile de școală reorganizate. Activitățile pot avea loc în incinta școlii sau în alte locuri, cum ar fi săli de sport, biblioteci publice, muzee sau centre rezidențiale.

Background copy: Text

NIVELURI DE IMPLICARE - ÎNVĂȚARE NON-FORMALĂ.

Background copy: Files
Background copy: Music Player

SCOPURILE ÎNVĂȚĂRII NON-FORMALE

Pentru ca această ofertă să fie cât mai eficientă și mai durabilă posibil, ea este concepută ca un set de trei scopuri principale care se suprapun, având ca punct central creșterea performanțelor tinerilor:
Îndepărtarea barierelor din calea învățării și sprijinirea tinerilor pentru a deveni elevi entuziaști
Creșterea competenței de învățare
Extinderea oportunităților și aprofundarea succesului în învățare
Și, ceea ce este important, distracția și plăcerea sunt caracteristici esențiale ale activităților de învățare non-formală eficiente.

Background copy: Text

ÎNVĂȚAREA NON-FORMALĂ - SCOPURI.

Background copy: Files
Background copy: Music Player

BENEFICII

Învățarea non-formală, atent planificată și structurată, s-a dovedit a fi eficientă în:
implicarea copiilor greu de abordat, inclusiv a celor cu performanțe scăzute și cu risc de părăsire timpurie a școlii
În același timp, s-a dovedit a fi un succes în ceea ce privește implicarea părinților, inclusiv a celor din comunitățile minoritare, și implicarea comunității în general în sprijinirea învățării pentru tinerii din aceasta.

Background copy: Text

BENEFICIILE ÎNVĂȚĂRII NON-FORMALE.

Background copy: Files
Background copy: Music Player

UN MEMENTO: ECHITATE SAU EGALITATE?

Dacă egalitatea înseamnă să tratăm pe toată lumea la fel, echitatea înseamnă să ne asigurăm că fiecare copil are oportunitățile și resursele necesare pentru a învăța și a se dezvolta, apreciind faptul că fiecare copil este diferit
Puncte-cheie:
● Cunoașteți fiecare copil și nevoile sale diferite în mod individual
● Recunoașteți că nu există un "teren de joc egal" pentru mulți (și în special pentru elevii pe care îi vizează programul nostru)
● Amintiți-vă că lecțiile de aceeași manieră nu se potrivesc tuturor
● Vedeți identitățile și culturile individuale ale copiilor ca pe o resursă - Creați "spații sigure" în care diferitele culturi și experiențe ale copiilor pot fi împărtășite ca parte a învățării pentru toți participanții.

Background copy: Text

ACTIVITATE - ECHITATE SAU EGALITATE.

Background copy: Files
Background copy: Music Player

PROTECŢIA

Nu uitați că siguranța și bunăstarea copiilor sunt primordiale. Prin urmare, este esențial să respectați toate politicile naționale și regionale de protecție. Este posibil ca acestea să necesite documente din partea dvs., așa că verificați în prealabil cu școala, în timpul primei dvs. întâlniri cu aceasta, ce este necesar.

Background copy: Text
Background copy: Music Player

ABILITĂȚI PE CARE LE DEZVOLTĂ PROGRAMUL DE FORMARE

Programul de formare urmărește să dezvolte o serie de competențe importante:
Competențe de lectură - să trezească și să dezvolte curiozitatea și apetitul participanților pentru lectură, cu ajutorul unor texte adecvate care îi vor încânta și provoca
Abilități de scriere/creație - într-un mediu în care ideile tuturor sunt apreciate și toate contribuțiile sunt sprijinite
Gândire analitică și critică - ajutându-i pe participanți să-și dezvolte progresiv capacitatea de a înțelege stereotipurile negative - și impactul dăunător pe care acestea îl pot avea asupra indivizilor și grupurilor - și de a le combate, în mod pozitiv și calm, pe măsură ce își dezvoltă empatia și atitudini pozitive față de diferențe.

Background copy: Text
Background copy: Music Player

PROIECTAREA PROGRAMULUI

Pe lângă îmbunătățirea competențelor de citire și scriere, a motivației și a apetitului pentru lectură de plăcere în mod regulat și a abilităților creative, programul urmărește să dezvolte abilități mai largi:
Colaborare, comunicare și lucru în echipă - prin lucrul împreună în cadrul programului
Empatie și autoreglare - capacitatea de a regla și controla modul de reacție la propriile emoții, precum și de a înțelege sentimentele celorlalți
Abilități sociale - abilități puternice care ar trebui încurajate să se dezvolte prin intermediul programului, deoarece grupul se reunește într-o atmosferă de acceptare și toleranță care permite abordarea chiar și a celor mai sensibile și personale probleme.
Aspirație și încredere în sine - pentru a învăța, a provoca și a reuși.

Background copy: Text
Background copy: Music Player
Background copy: Services
Background copy: Text
bottom of page